In Monitorul Oficial nr.644/ 07.08.2017 a fost publicata Ordonanta de urgenta nr.53/ 04.08.2017 , ordonanta ce modifica si completeaza prevederile Codului Muncii si ale Hotararii 500 din 2011 privind registrul general de evidenta al salariatilor (REVISAL)
Ordonanta de Urgenta 53/2017 intra in vigoare azi 07.08.2017, data publicarii in Monitorul Oficial.
Conform noilor prevederi munca nedeclarata reprezinta:
– primirea la munca a unei persoane fara incheierea contractului individual de munca in forma scrisa, in ziua anterioara inceperii activitatii;
– primirea la munca a unei persoane fara transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii;
– primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat;
– primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial.
Au fost introduse o serie de prevederi noi care comporta si sanctiuni
– angajatorul este obligat sa pastreze la locul de munca o copie a contractului individual de munca pentru salariatii care presteaza activitate in acel loc.
– actul aditional la contract va fi intocmit anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil. ( pana la publicarea acestei ordonante, exista un termen de 20 zile lucratoare de la data aparitiei modificarii pentru intocmirea actului aditional)
– angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere şi a celei de sfarşit al programului de lucru, şi de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru. ( evidenta orelor de munca prestate exista ca si obligatie , numai ca acum este explicitata foarte bine prin noua ordonanta)
Sanctiunile existe in Codul Muncii au fost modificate, adaugate sau abrogate pentru a se alinia la noile prevederi .
Sanctiuni MODIFICATE :
- articolul 260 alineatul (1), litera e) :” primirea la munca a unei persoane fara
incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;”.
Pana la publicarea acestei ordonante textul sanctiunii era urmatorul : ” e)primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;”
- articolul 265, alineatul (2) : ” primirea la munca a unei persoane aflate in situatie de şedere
ilegala in Romania, cunoscand ca aceasta este victima a traficului de persoane, constituie infractiune şi se sanctioneaza cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.”
Sanctiuni ADAUGATE :
– articolul 260 alineatul (1), literele e1)—e3), cu urmatorul cuprins:
„e1) primirea la munca a unei persoane fara transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii, cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
e2) primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat, cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
e3) primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial, cu amenda de 10.000 lei pentru fiecare persoana identificata;”.
– articolul 260 alineatul (1), litera q), cu urmatorul cuprins:
„q) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (4), cu amenda de 10.000 lei.” – (respectiv, art.16 alin 4 impune obligatia angajatorului sa pastreze la locul de munca o copie a contractului individual de munca pentru salariații care presteaza activitate in acel loc )
Pentru sanctiunile prevazute la articolul 260 alineatul (1), lit. e)—e3) – a fost introdusa prin aceasta ordonanta posibilitatea de a achita jumatate din amenda in termen de cel mult 48 ore de la data intocmirii procesului-verbal , ori de la data comunicarii acestuia, numai daca inspectorul face mentiune despre aceasta posibilitate in procesul verbal.
Iata ca a fost introdusa si o sanctiune complementara, respectiv sistarea activitatii angajatorului la locul de munca organizat – supus controlului. Angajatorul isi poate relua activitatea numai dupa ce achita amenda si demonstreaza ca a remediat deficientele care au condus la sistarea activitatii, de exemplu :
- incheierea contractului individual de munca,
- transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor ;
- incetarea suspendarii contractului individual de munca şi constituirea şi plata contributiilor sociale şi a impozitului pe venit aferente veniturilor salariale care se cuvin lucratorului pe perioada in care a prestat activitate nedeclarata.
Sanctiuni ABROGATE:
– articolul 264, alineatul (4)” Constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca.”
Tot prin aceasta ordonanta au fost abrogate prevederile art.9 alin.1 din Hotarare 500/2011 privind registrul general de evidenta al salariatilor (REVISAL) – articol ce reglementa amenzile care au fost introduse si/sau modificate in Codul Muncii.