UPDATE De azi, firmele și PFA nou-înființate primesc un cod nou de identificare, cele existente își pot schimba actele de înregistrare

De astăzi, firmele și persoanele fizice autorizate (PFA) sunt identificate în Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) printr-un nou cod de înregistrare, unic la nivel european. Practic, un astfel de cod este acordat entităților suplimentar față de identificatoarele deja existente pe plan național, respectiv numărul de ordine din Registrul Comerțului și codul unic de înregistrare fiscală (CUI). Iar cum noile prevederi se reflectă în actele de înregistrare ale firmelor și PFA-urilor, emise începând de astăzi, entitățile deja înregistrate până ieri pot să solicite preschimbarea certificatelor de înregistrare la ONRC.

Din 7 iulie 2017, atât firmele, cât și entitățile fără personalitate juridică din România au și un identificator unic la nivel european (EUID), care permite practic contribuabililor să fie identificați în sistemul de interconectare a registrelor comerțului din statele membre ale Uniunii Europene (UE), din care face parte și ONRC.

Asemenea prevederi sunt incluse în Legea nr. 152/2015 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul înregistrării în registrul comerțului, publicată în iulie 2015 în Monitorul Oficial.

Concret, noul cod de identificare este atribuit contribuabililor înregistrati la ONRC începând de astăzi, pe lângă identificatoarele deja existente, pe care entitățile le au acum, respectiv numărul de ordine din Registrul Comertului și CUI-ul atribuit de Ministerul Finanțelor Publice.

Astfel, din 7 iulie 2017, noul cod este acordat automat la înmatriculare/ înregistraresolicitanților, fie că vorbim de persoane juridice (firme), fie de entități fără personalitate juridică, organizate sub formă de PFA, întreprinderi individuale (II) sau familiale (IF).

Firmele și PFA înființate până ieri își pot schimba actele de înregistrare

Dacă problema firmelor și PFA-urilor ce se înființează din 7 iulie 2017 am lămurit-o, să vedem și cum pot să procedeze entitățile deja înființate până ieri și ce presupune pentru ele atribuirea identificatorului unic la nivel european.

Potrivit informațiilor transmise de ONRC, profesioniștii pot solicita preschimbarea certificatului de înregistrare cu noul certificat de înregistrare, care va conține și identificatorul unic la nivel european.

„În ceea ce privește profesioniștii înregistrați în Registrul comerțului anterior datei de 7 iulie 2017, aceștia nu sunt obligaţi să îşi preschimbe certificatul de înregistrare existent. În cazul în care doresc acest lucru, au posibilitatea să solicite în mod expres emiterea unui nou certificat de înregistrare conținând și identificatorul unic la nivel european – EUID, prin completarea și depunerea cererii de înregistrare (formular–tip), la care vor atașa vechiul certificat de înregistrare. De asemenea, acesta poate fi eliberat odată cu înregistrarea altor mențiuni în registrul comerțului”, scrie într-un comunicat de presă de astăzi emis de ONRC.

Cererea de înregistrare se depune, mai precis, la oficiul registrului comerțului de pe lângă tribunalul în a cărui rază teritorială profesionistul își are sediul social.

Ce cuprinde noul cod de identificare

Potrivit Legii nr. 152/2015, codul EUID, care se implementează din 7 iulie 2017, include:

  • elementul de identificare al României;
  • elementul de identificare al registrului național în UE;
  • numărul persoanei din Registrul Comerțului.

Documentul apărut cu aproape doi ani în urmă în Monitor mai stabilește că EUID va fi trecut pe certificatul de înregistrare la Registrul Comerțului, documentul pe care orică firma sau persoană fizică îl primește la înființare. Așa cum am explicat și anterior, documentul conținea până ieri numai numărul de ordine din registrul comerțului și CUI-ul atribuit de Finanțe.

În final, vă reamintim că odată cu aplicarea noilor prevederi oricine poate obține gratuit, online, informații despre orice firmă de pe teritoriul UE. Astfel, pe pagina de internet a ONRC și pe portalul de servicii online al acestuia sunt disponibile, în mod gratuit, informații referitoare la profesioniștii din toate țările membre ale UE, înregistrați în registrul comerțului.

Sursa aici

 

About the Author: